Elsbeth Denys, Barbara Pecheur en Fabian Rasson

Restauratie van de Egyptische tempel van de Antwerpse Zoo. Weinig opties, weinig marge

 

Elsbeth Denys, Barbara Pecheur en Fabian Rasson

 

Architecte Barbara Pecheur (ORIGIN) presenteert in samenwerking met restauratoren Elsbeth Denys en Fabian Rasson (Ornament) het project van de restauratie van de Egyptische Tempel in de Zoo van Antwerpen, en meer bepaald de restauratie in 2015-2016 van de muurschilderingen in het peristilium van de tempel. In 1862 waren bouw en decoratie van de tempel door huisarchitect van de KMDA Charles Servais afgerond. Op de conische buitengevel en de zuilen en pilasters waren na uitharding van de kalkpleister de Egyptiserende tekeningen ingekrast en met lijnolieverf gedecoreerd. Gedurende de daaropvolgende 150 jaar werd het gebouw meerdere malen gerestaureerd en gerenoveerd. Het (model)onderzoek in 1985 en de restauratie tussen 1987-88 door het Restaurateurs Collectief vormde op ingrijpende wijze een antwoord op een complexe bewaringstoestand. Bijna alle schilderingen werden gereconstrueerd na zorgvuldige documentering van de originele fase.

Na bijna 25 jaar diende er evenwel een evaluatie gemaakt te worden van een aantal toen genomen beslissingen en uitgevoerde handelingen; nagenoeg dezelfde problemen werden opnieuw waargenomen. Er waren duidelijke aanwijzingen dat een verregaand vooronderzoek en restauratie opnieuw aangewezen zou zijn. Niet alleen bleken oorzaken van toenmalig verval nagenoeg ongewijzigd actueel te zijn, ook de keuze voor het nieuwe, minerale verfsysteem voor de reconstructies was niet zonder gevolg. Hoewel in theorie bijna ideaal als oplossing voor een ondergrond met vocht- en zoutproblematiek bleek het systeem op basis van kaliumsilicaat hier meer gebreken te vertonen dan zou mogen worden verwacht.

Omwille van besparingen door de bouwheer, een rode draad doorheen het verhaal, werden vooronderzoeken al sterk beperkt. Dit beperkte de restauratieopties aanzienlijk. Pas bij aanvang van de restauratie werden sommige materiaaltechnische problemen echt duidelijk, een duurzame restauratie kwam in het gedrang, de restauratieopties kwamen terug op tafel maar bleken nog minder toepasbaar. De combinatie van besparingsdrang en onvoorziene materiaaltechnische problemen met het verfsysteem voor retouche leidde uiteindelijk tot bijstellen van doelstellingen van het project tijdens uitvoering. Vele van de problemen bij de voorgaande restauratie die toen onvoldoende konden worden opgelost of juist ontstonden, blijven actueel of zullen dat sneller dan gewenst opnieuw worden.

 

 

Restauration du Temple égyptien du zoo d’Anvers. Peu d’options, peu de marge

 

Elsbeth Denys, Barbara Pecheur et Fabian Rasson

 

L’architecte Barbara Pecheur (ORIGIN) présente en collaboration avec les restaurateurs Elsbeth Denys et Fabian Rasson (Ornament) le projet de restauration du temple égyptien du zoo d'Anvers, et plus particulièrement la restauration réalisée en 2015-2016 des peintures murales dans le péristyle du temple. En 1862, la construction et la décoration du temple ont été achevées par l'architecte en titre du KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen), Charles Servais. Sur la paroi extérieure conique, les colonnes et les pilastres, des motifs égyptisants ont été gravés après durcissement de l’enduit à la chaux et ornés d'une peinture à l'huile de lin. Au cours des 150 années qui ont suivi, le bâtiment a été restauré et rénové à plusieurs reprises. La recherche (modèle) de 1985 et la restauration effectuée en 1987-1988 par le Restaurateurs Collectief  a répondu de façon significative à un état complexe de conservation. Presque toutes les peintures ont été reconstruites d’après une documentation minutieuse de la phase originale.
Après près de 25 ans, cependant, une évaluation était nécessaire concernant un certain nombre de décisions alors prises et d’opérations effectuées ; quasiment les mêmes problèmes ont été observés à nouveau. Il était clair qu'une importante pré-étude et une restauration devaient à nouveau être envisagées. Non seulement les causes des dégradations de l’époque semblent être pratiquement inchangées à ce jour, mais le choix du nouveau système de peinture minérale n'a pas été sans conséquence. Bien que, en théorie, le silicate de calcium semble être la solution presque idéale face aux problèmes d’humidité et de sels dans les substrats, elle s’est avérée ici plus défectueuse que prévue.

Par souci d'économies de la part du client, comme un fil rouge traversant l'histoire, les études préalables ont été très limitées. Ceci limite considérablement les options de restauration. Certains problèmes techniques ne sont vraiment apparus qu’au début du traitement, compromettant une restauration durable, les options de restauration ont donc refait surface, mais étaient encore moins applicables. La combinaison de l'épargne et des problèmes techniques matériels imprévus avec le matériel pour la retouche a conduit à une adaptation des objectifs du projet en cours d'exécution. Bon nombre de problèmes qu’a rencontré la restauration précédente et qui ne pouvaient pas alors être complètement résolus ou qui venaient d’apparaître, restent d’actualité ou émergeront à nouveau tôt ou tard.